در حال نمایش 5 نتیجه

گیاه برگ انجیری

گیاه برگ انجیری یا به عبارتی، پنیر سوییسی جزو گیاهانی است که امروزه بسیار طرفدار دارد و جهت دکوراسیون داخلی از آن استفاده می کنند. این گیاه برای نگهداری در آپارتمان اتاق های خواب، مکان های اداری، اتاق کنفرانس، بالکن و تراس مناسب است. همچنین این گیاه در مقابل باد، از مقاومت خوبی برخوردار است. در این مقاله با برگ انجیری، شرایط نگهداری، روش های تکثیر، بیماری و آفات آن آشنا می شویم.

گیاه برگ انجیری

گیاه برگ انجیری

معرفی گیاه برگ انجیری

گیاه برگ انجیری از تیره گل شیپوریان است. این گیاه بومی کشور‌‌های آمریکای جنوبی مانند مکزیک، پاناما و جنگل های استوایی آن منطقه است. این گیاه دارای برگ های پهن و بزرگ همانند انجیر است، به همین دلیل به آن برگ انجیری می گویند. برگ انجیری به دلیل اندازه و شکل منحصر به فرد خود شناخته شده ترین برگ در بین گیاهان است و در اروپا نیز به دلیل سوراخ ها و شکاف های خود بین مردم به پنیر سوییسی نیز معروف است، ولی به صورت رسمی در کل دنیا به آن مونسترا می گویند. برگ های این گیاه در موقع بلوغ و جوانی دارای بریدگی هایی می شوند که پس از مدتی این بریدگی ها عمیق می شوند به شکلی که ظاهر آن چندین برابر زیباتر می شود.

این بریدگی و شکاف در گیاه باعث شده است که از باران های سیل آسا و بادهای شدید در امان بمانند. اگر این بریدگی ها نبود، باد و باران از برگ ها رد نمی شود و در نتیجه باعث شکستگی آن خواهند شد. این گیاه نیازمند نور زیاد، خاک و کود خوب، هوای مرطوب و محیط زیاد و همیشه مرطوب است. برای اینکه این گیاه رشد کاملی داشته باشد بهتر است ریشه های هوایی گیاه را در کمپوست گلدان فرو کنیم. انواع مونسترا در مقایسه با سایر گیاهان از مقاومت بیشتری برخوردار هستند، ولی کم آبی، کم نوری، سرما و خاک نامرغوب را نمی تواند تحمل کند. برگ های این گیاه سمی نیست اما میوه آن اگر به صورت کال مصرف شود باعث تورم، تاول، تحریک فوری و دردناک و گرفتگی صدا می شود.

 

انواع گیاه برگ انجیری

 

برگ انجیری حصیری

این نوع برگ انجیری برگ های بسیار جذابی دارد و روی برگ ها سوراخ هایی دارد و به هوای مرطوب و گرم خیلی علاقه دارد. این گیاه ریشه های هوایی دارد و به تکیه گاه و تغذیه نیازمند است. به دلیل این که این گیاه رونده است طول آن می تواند به چند متر نیز برسد. برگ انجیری حصیری به ندرت در آپارتمان گل می دهد و بیش تر در زیستگاه طبیعی خود به گل می دهد.

 

برگ انجیری فر

گیاه برگ انجیری فر در جنگل های گرمسیری و مرطوب وجود دارد. برگ انجیری فر جزو جمله گیاهان آپارتمانی پرطرفدار است که می توان در خانه ها، شرکت ها، کلینیک ها، ادارات، مطب ها و… از آن استفاده کرد. این گیاه، گل نمی دهد ولی شکل برگ های آن به قدری زیبا است که خودش به تنهایی می تواند به دکوراسیون منزل و محیط کار شما جذابیت ببخشد و بخش زیادی از محیط را پوشش دهد. برگ های پهن این گیاه باعث تامین رطوبت محیط می شود و برای افرادی که مشکل تنفسی دارند یا خیلی سرفه می کنند، سودمند است.

 

برگ انجیری مینیاتوری

گیاه مینیاتوری به نور زیاد و مستقیم آفتاب حساس است. گل برگ انجیری مینیاتوری دمای خیلی زیاد یا کم را اصلا دوست ندارد، ولی سرما را تا حدودی تحمل می کند اما به هیچ عنوان نمی تواند یخ زدگی را تحمل کند.

 

برگ انجیری ابلق

برگ های این گیاه پهن و دارای بریدگی های عمیق است. هوای گرم و مرطوب، برای آن مناسب است و تغییرات درجه حرارت را به آسانی می پذیرند. این گیاه تا ۱۰ دمای درجه سانتی گراد مقاومت دارد اما کم تر از ۱۳ درجه را نمی پسندد. در فصل تابستان دمای ۳۰ درجه سانتی گراد را تحمل می کند، ولی اگر درجه بالاتر باشد باید غبار پاشی شود.

 

برگ انیجیری پنجه شیری

این گیاه دارای محبوبیت چندین ساله است. اگر از این گیاه کمی مراقبت شود، به سرعت بزرگ می شود و برگ هایی بزرگ با شکاف های عمیق ایجاد می شود. ساقه های پنجه شیری ۷ متر و بیش تر نیز رشد می کند. برای داشتن گیاهی دراز با برگ های بزرگ، باید به ریشه های هوایی گیاه توجه کنیم، یا آن ها را در کمپوست گلدان فرو کنیم یا از چوب خزه دار استفاده کنیم. زمستان باید حتما نور کافی داشته باشد.

 

برگ انجیری کنتیایی

این گیاه مادر و تک برگ است. مقاومت بالایی دارد و در مقابل سختی به خوبی مقاومت می کند.

گیاه برگ انجیری

گیاه برگ انجیری

روش های تکثیر گیاه برگ انجیری

گیاه برگ انجیری به سه روش تکثیر می شود که عبارت اند از:

• تکثیر از طریق خوابانیدن ریشه‌های هوایی
گیاه برگ انجیری ریشه های هوایی دارد که برای اینکه برگ ها بهتر رشد کنند و بزرگ شوند بهتر است آن را در خاک کاشت و به یک چوب به وسیله خزه بسته شوند. تکثیر برگ انجیری از طریق خوابانیدن ریشه به این صورت است که باید ریشه ها به همان شکلی که به گیاهان متصل هستند، درون خاک دیگری کاشت و آبیاری کرد و هنگامی که گیاه جدیدی سبز شد، باید آن را از گیاه مادر جدا کرد.

• تکثیر از طریق قلمه
یکی از بهترین روش های تکثیر برگ انجیری، گرفتن قلمه در فصل بهار است و باید هر قلمه سه گره داشته باشد و در دمای ۲۳ درجه آن را ریشه دار کرد. برای قلمه و تکثیر برگ انجیری یک سر شاخه که ۲ یا ۳ برگ بالغ دارد، مناسب است و باید با یک چاقوی تیز آن را برش داد و جدا کرد و سپس در گلدانی با قطر دهانه ۱۳ سانتی متر و خاک کمپوست یا خاک سبک قرار داد.
قلمه ها را باید در محلی با نور غیر مستقیم و مرطوب، قرار داد. قلمه ها نباید خشک شوند، بنابراین باید مرتب آن را با اسپری آبیاری کرد. تا آنجایی که امکان دارد باید قلمه را در عمق کم کاشت، به شکلی که جوانه انتهایی کاملا خارج از خاک باقی بماند. برای محکم کردن قلمه می توان از یک میله چوبی یا آهنی استفاده کرد. اگر شرایط نگهداری مساعد باشد قلمه ها بین یک تا سه ماه ریشه دار می شوند.

• کشت بذر
کشت بذر گیاه برگ انجیری آخرین روش در تکثیر این گیاه است، این روش به دلیل غیر متداول بودن و نبود بذر آن خیلی شایع نیست. برای کشت بذر برگ انجیری یا مونسترا ابتدا باید این گیاه را تهیه کرد و سپس برای تقویت ریشه دهی اولیه می توان آن را در درون یک دستمال کاغذی پیچید و مرطوب کرد. سپس دستمال مرطوب را که بذر داخل آن است را در یک پلاستیک زیپی قرار دهید و درب آن را محکم ببندید و سپس در مکانی که سرما و گرمای مستقیم ندارد، قرار دهید.
پس از گذشت چند روز بذرها شروع به جوانه زنی می کنند تا موقعی که بذر‌ها جوانه بزنند باید آن را در مناسب ترین شرایط نگهداری کرد و بعد از این که بزرگ شدند آن ها را به یک گلدان جدید و بزرگ تر منتقل کنید.

 

شرایط نگهداری برگ انجیری

نور
گیاه برگ انجیری می تواند در هر قسمت از خانه به خوبی رشد کند. البته این گیاه در برابر میزان مختلف نور مقاوم است، ولی جهت داشتن گیاهی سالم تر و رشدی سریع تر، بهتر است همیشه در معرض تابش غیرمستقیم خورشید باشد، باید به این نکته توجه کرد که نور زیاد موجب زرد شدن برگ ها و صدمه دیدن گیاه می شود. برگ انجیری به نور غیرمستقیم و نیم سایه تمایل دارد. کنار پنجره های شمالی مکان خیلی مناسبی برای رشد این گیاه است.

آبیاری
هر میزان دمای محیط بیش تر باشد، برگ انجیری به آب و رطوبت بیش تری نیاز دارد. اندکی رطوبت برای خاک لازم است، بهتر است پس از این که خاک خشک شد آن را آبیاری کرد تا خیس و غرقاب نشود. هر وقت که قسمت بالایی خاک 2 تا 3 سانتی متر خشک شد، باید آن را به خوبی آبیاری کرد. آبیاری باید تا وقتی ادامه داشته باشد که آب اضافی از زیر گلدان بیرون بیاید و سپس آب زیر گلدانی را خالی کرد و در فصل تابستان هم می‌توان گیاه را غبار پاشی کرد. برای تمیز کردن برگ های گیاه برگ انجیری باید از دستمال مرطوب استفاده کرد.

رطوبت و دما
گیاه برگ انجیری معمولا در هر محیطی می تواند رشد خوبی داشته باشد، محیطی که گرم و مرطوب باشد جهت رشد این گیاه کاملا مناسب است و در این شرایط به سرعت می تواند رشد کند و دمای 13 درجه برای رشد این گیاه بسیار مناسب است. کم ترین دمایی که برگ انجیری می تواند تحمل کند دمای 10 درجه سانتی گراد است.

مناسب ترین زمان جهت خیس کردن برگ های این گیاه، ابتدای روز است، زیرا آب فرصت لازم جهت تبخیر شدن را خواهد داشت و دیگر برگ بیمار نخواهد شد. این گیاه را نباید نزدیک درب یا وسایل حرارتی قرار داد، زیرا تغییر رطوبت هوا و تغییر دما موجب صدمه دیدن و ضعیف شدن این گیاه می شود. بهترین روش برای تامین کردن رطوبت برای این گیاه، ساخت جزیره زیر گلدان است، برای این کار باید زیر گلدان را پر از سنگ ریزه کرد و سپس پر از آب کرد، اما باید دقت کرد که گلدان با آب تماس نداشته باشد.

خاک
برگ انجیری به خاک سبک احتیاج دارد، برای رشد این گیاه می توان از خاک های آماده یا کمپوست استفاده کرد. ترکیبی از خاک برگ، کمی خاک باغچه، کمی ماسه یا پرلیت برای این گیاه بسیار مناسب است.

کوددهی
برای این که برگ های گیاه برگ زنجیری بزرگ و پهن شود، باید با کودهای محلول در آب، آن را تغذیه کرد، البته تغذیه بیش از اندازه برای این گیاه مضر است. کوددهی باید ماهی یک بار انجام شود. مناسب ترین فصل برای کوددهی برگ انجیری، بهار و تابستان است.

تعویض گلدان

هر سال باید گیاه بررسی شود و اگر ریشه از زیر گلدان بیرون آمده باشد باید در فصل بهار آن را تعویض کرد. گلدان نباید خیلی بزرگ باشد فقط کافی است یک سایز از گلدان قبلی بزرگ تر باشد و زمانی که گیاه بزرگ تر شد، سایز گلدان را به ۲ تا ۳ سانتی متر افزایش دهید. پس از تعویض گلدان امکان شوک و توقف رشد وجود دارد که این امر عادی است.

گیاه برگ انجیری

گیاه برگ انجیری

مشکلات گیاه برگ انجیری

گیاه برگ انجیری مانند سایر گیاهان دچار آفات و بیماری می شود، در اینجا چند مورد از آن ها را بررسی خواهیم کرد.

  • لکه های قهوه ای: آبیاری بیش از اندازه باعث ایجاد لکه های قهوه ای روی برگ می شود. گلدانی که دارای زهکشی مناسب نباشد و آب اضافی از گلدان خارج نشود، باعث خفگی و فاسد شدن ریشه می شود در نتیجه لکه های قهوه ای روی برگ ایجاد می شوند. یک دلیل دیگر ایجاد لکه قهوه ای، غبارپاشی زیر نور مستقیم آفتاب است.
  • رشد کم و برگ های ضعیف: برای رشد مطلوب گیاه برگ انجیری به تغذیه نیاز است و باید از کودهای مخصوص گیاهان آپارتمانی استفاده کرد. اگر محیطی که گیاه در آن نگهداری می شود، هیچ نور طبیعی نداشته باشد رشد گیاه بسیار کم می شود و در طول زمان برگ های آن ضعیف خواهند شد.
  • کدر شدن رنگ برگ ها: اگر غبارپاشی گیاه با آب کلردار و پر املاح انجام بگیرد به مرور زمان باعث بروز لکه روی برگ می شود و با ماندن لکه ها روی برگ، رنگ آن کدر می شود. برای پاک کردن لکه می توان از الکل کمک گرفت و همچنین برای براق کردن برگ ها می توان از روغن ولک استفاده کرد.
  • زرد شدن برگ ها: زرد شدن برگ های برگ انجیری امکان دارد به دلیل کمبود تغذیه یا آبیاری بیش از اندازه باشد. اگر برگ انجیری برای مدتی طولانی تغذیه نشده باشد، حتما نیازمند کود است. در فاصله بین دو آبیاری هم باید خاک گلدان تقریبا خشک شده باشد.
  • چروکیده شدن برگ ها: گیاه برگ انجیری به آبیاری و رطوبت نسبتاً بالایی نیاز دارد. اگر این گیاه در محیط گرم و خشک باشد و رطوبت ناکافی داشته باشد، تازگی و سرسبزی برگ های خود را از بین می دهد، در نتیجه برگ ها خشک و چروکیده می شوند.
  • سرسوختگی برگ ها: اگر این گیاه در محلی گرم با رطوبت پایین باشد، برگ های آن دچار سرسوختگی می شوند؛ بنابراین اگر رطوبت گیاه تامین شود دیگر این مشکل رخ نخواهد داد.
گیاه برگ انجیری

گیاه برگ انجیری

نتیجه گیری

گیاه برگ انجیری یک گیاه پرطرفدار و معروف است که بومی کشورهای آمریکای جنوبی و مناطق گرمسیری است و به عنوان یک گیاه بالا رونده شناخته می شود. برگ های این گیاه در ابتدا به شکل قلب است ولی کم کم پهن و بزرگ خواهند شد. این گیاه از مقاومت بسیار خوبی در برابر باد و باران های سیل آسا برخوردار است و در مناطق گرمسیری رشد خوبی دارد. در این مقاله با گیاه برگ انجیری، روش های تکثیر آن، شرایط نگهداری، آفات و بیماری های آن آشنا شدیم.