تراریوم

امروزه فضای آپارتمان نشینی شرایطی را به وجود آورده است که کمتر امکان نگهداری گیاهان به شیوه های قبل وجود دارد چرا که فضای آپارتمان ها محدود است و گاهی حتی فضایی برای پرورش گیاهان آپارتمانی وجود ندارد. اما این شرایط به معنی این نیست که اگر فضای خانه ی شما محدود است شما نمی توانید در منزل خود گل و گیاه داشته باشید؛ تراریوم راه حلی است برای شرایط فعلی که معمولا فضای منازل محدود شده است و فضا و نور کافی برای نگهداری گیاهان آپارتمانی وجود ندارد.

بنابراین آن دست از عزیزانی که به دلیل فضای محدود منزل خود از پرورش گل و گیاه محروم بودند تراریوم پیشنهاد خوبی برای آن ها است. ما در این مقاله در این باره بیشتر صحبت می کنیم؛ با ما همراه باشید.

تاریخچه ی تراریوم

تراریوم را انگلیسی ها در قرن هفدهم میلادی ابداع کردند. هدف از ابداع تراریوم نقل و انتقال انواع گل ها و گیاهان از مناطق استوایی و دیگر مناطق به اروپا بود. چرا که دیگر روش های سنتی برای نقل و انتقال گل ها و گیاهان مناسب نبوده اند و در هر بار انتقال تعداد زیادی از گل ها و گیاهان آسیب می دیدند. از طرفی به دلیل اینکه هر یک از انواع گل ها و گیاهان در مناطق خاصی پرورش می یابند، نقل و انتقال انواع گل ها و گیاهان چیزی نیست که بتوان از آن صرفه نظر کرد. لذا ابداع تراریوم تغییر بزرگی در این زمینه محسوب می شود.

تراریوم با محیط بسته اکوسیستم ایده آلی را برای رشد و پرورش گیاهان فراهم می آورد. در تراریوم امکان رساندن آب و اکسیژن، دو عنصر اصلی مورد نیاز گیاهان فراهم است. در تراریوم آب و اکسیژن با چرخه ی متناوب خود باعث می شوند در طول مسیرهای طولانی به گیاهان آسیبی وارد نشود و طراوت و شادابی خود را از دست ندهند. تراریوم ها در انواع مختلف ساخته می شوند که برای انواع گیاهان مناسب باشند.

تراریوم با فضای باز

تراریوم با فضای باز تبادل بالایی با محیط پیرامونش دارد و در عین حال یک فضای گلخانه ای مناسبی را برای گیاهانی که به رطوبت پایینی نیاز دارند فراهم می کند. با توجه به اینکه تراریوم های با فضای باز آب خود را با سرعت بیشتری از دست می دهند به آب بیشتری نیاز دارند. این تراریوم ها فضای زیبایی را برای خانه شما به ارمغان می آورند و علاوه بر این می توانید انواع گل ها و گیاهان را با این تراریوم ها جا به جا کنید بدون آنکه ترس خراب شدن و از بین رفتن طراوت و شادابی گیاهان را داشته باشید. اگر شما گیاهان با ویژگی های مشابه را در یک تراریوم قرار دهید زیبایی و طراوت بیشتری را به فضای منزل شما می بخشد.

تراریوم با فضای بسته

تراریوم با فضای بسته یک نوع فضای شیشه ای پلاستیکی شفافی است که نسبت به تراریوم باز تبادل کمتری با محیط پیرامون خود دارد. این نوع تراریوم ها برای گیاهانی که به رطوبت بالا نیاز دارند مناسب هستند. در اکوسیستم بسته رطوبتی که توسط گیاه و آب و خاک تولید شده است به جداره ی دیوار می چسبد و باعث تولید شبنم می شود و شاید برایتان جالب باشد که این شبنم تولید شده در تراریوم بسته مجدد به داخل خاک بر می گردد و گیاهان می توانند از آن تغذیه کنند.

البته مزایای و ویژگی های تراریوم بسته بههمین جا ختم نمی شود. تابیدن نور خورشید به تراریوم و عبور از محفظه ی تراریوم باعث فتوسنتز گیاهان می شود؛ با فتوسنتز گیاهان کربن دی اکسید تولید می شود و سپس این کربن دی اکسید تولید شده به اکسیژن تبدیل می شود و این اکسیژن در ترکیب با نور خورشید دوباره فتوسنتز تولید می کند و این چرخه ادامه می یابد. البته شما می توانید در فواصل مختلف درب تراریوم خود را باز کنید و هوای آزاد به گل ها و گیاهان خود هدیه بدهید.

آبیاری تراریوم با فضای باز

تراریوم باز نسبت به تراریوم بسته به آب بیشتری نیاز دارد. باید رطوبت خاک مورد استفاده در تراریوم را مورد بررسی قرار دهید و با توجه به اینکه گیاهانی که در تراریوم باز نگهداری می شوند اغلب از نوع کاکتوس ها و ساکولنت ها هستند بسیار حائز اهمیت است که فقط زمانی تراریوم را آبیاری کنید که خاک کاملا خشک باشد. اگر دیدید رنگ خاک تراریوم روشن است این نشان می دهد که خاک تراریوم خشک شده است. پس از آنکه متوجه ی رنگ روشن خاک شدید باید دو روز صبر کنید و سپس تراریوم را آبیاری کنید.

آبیاری تراریوم با فضای بسته

تراریوم با فضای بسته نیاز چندانی به آب ندارد؛ هر گاه مشاهده کردید که دیواره و محفظه ی تراریوم خشک شده و عاری از شبنم است این نشان می دهد که زمان آبیاری تراریوم فرا رسیده است. برای اینکه به همه ی سطوح آب برسانید می توانید از اسپری آب جوشیده ی سرد شده استفاده کنید. آبیاری و یا مه پاشی باید به گونه ای باشد که ضمن نگهداری خاک به صورت مرطوب، آب داخل محفظه جمع نشود چرا که اگر آب درون محفظه جمع شود باعث پوسیدگی ریشه و خرابی گیاه می شود.

نور و رطوبت تراریوم

نور فیلتر شده به تراریوم ها بتابانید و از قرار دادن هر گونه تراریوم در معرض نور مستقیم خورشید اکیدا خود داری کنید. زیرا تراریوم شفاف همچون یک عدسی عمل می کند و تابش مستقیم نور آفتاب می تواند باعث سوختگی گیاهان تراریوم شود.

در مورد رطوبت تراریوم، در تراریوم با فضای بسته به تامین رطوبت مضاعف نیازی نیست چرا که تبخیر آب موجود در تراریوم رطوبت مورد نیاز گیاه را فراهم می کند. اما در تراریوم باز هفته ای یک یا دو بار مه پاشی نیاز است.

آسیب ها و بیماری های تراریوم

با توجه به شرایط خاصی که در تراریوم وجود دارد و محیط شرجی و بسته است امکان ورود بیماری های قارچی و آفت های گیاهی به درون تراریوم وجود دارد. برای پیش گیری از هر گونه بیماری تراریوم و آسیب دیدن به گل ها و گیاهان توصیه می شود هر دو ماه یک بار کل مجموعه ی تراریوم را محلول آب و قارچ کش مانکوزب آبیاری کنید. اما توجه نمایید که میزان استفاده از این محلول نباید به اندازه ای باشد که به گیاهان درون تراریوم آسیب وارد کند و باعث مسمومیت آن ها شود.

علاوه بر این می توانید ماهی یک بار از سم مالاتیون برای دفع حشرات درون محفظه استفاده کنید و اما نکته ی مهم این است که به دلیل فضای بسته ی تراریوم بیماری واگیر دار است و اگر یکی از گیاهان بیمار شود امکان خرابی سایرین هم وجود دارد بنابراین گیاه بیمار را باید از تراریوم خارج کنید.