در حال نمایش 7 نتیجه

معرفی گیاه پوتوس

گیاه پوتوس یا پتوس با نام علمی Epipremnum aureum و از خانواده گل شیپوریان است. نام فارسی اصیل این گیاه لوکژ است که به دلیل پیچیدگی شاخه های آن به این نام معروف شده است. زیستگاه اصلی این گیاه جزایر سلیمان و جنوب شرقی آسیا (مالزی، اندونزی و گینه نو) است. از جمله گیاهان بالارونده محسوب می شود که مراقبت از آن بسیار آسان است و در بسیاری از مناطق به خوبی رشد می کند و پرورش می یابد. پوتوس حتی در جنگل ها هم می روید و به آن وحشی شیرین نیز می گویند.

پوتوس

پوتوس

مشخصات ظاهری گیاه پوتوس

گیاه پوتوس از گیاهان آپارتمانی برگ زینتی محسوب می شود. سرعت رشد این گیاه بسیار زیاد است به گونه ای که اگر شرایط مناسب رشد این گیاه تامین شود به تنهایی می تواند یک اتاق را در بر بگیرد و آن را به یک جنگل تبدیل کند. برگ های گیاه پوتوس قلبی شکل است و ساقه های آن رونده و نازک هستند. این گیاه ریشه های بسیار ظریفی دارد که به راحتی می تواند در یک لیوان آب یا یک گلدان خاک خشک به رشد خود ادامه دهد. رنگ برگ های آن با توجه به نوع پوتوس متفاوت است مثلا برگ های پوتوس معمولی سبز پررنگ و یکدست است؛ اما دیگر گونه های آن به رنگ های سبز روشن، زرد تند و سفید مایل به کرم و سبز و سفید دیده می شوند. این گیاه گلدهی ندارد مگر آنکه به وسیله هورمون های مکمل خاص تغذیه شود.

انواع گیاه پوتوس

گیاه پوتوس را بر اساس رنگ و نیاز به نور به انواع مختلفی تقسیم می کنند که در ادامه به معرفی هر کدام می پردازیم.

• پوتوس مرمری یا پوتوس ملکه مرمری: رایج ترین نوع پوتوس است که شاخ و برگ هایی به رنگ سبز روشن متمایل به سفید دارد. این نوع پوتوس رشد بسیار کندی دارد و نگهداری ملکه مرمری نسبت به سایر پوتوس ها سخت است از این رو محبوبیت کمی دارد. همچنین این نوع گیاه برای رشد مطلوب به نور زیادی نیاز دارد.

• پوتوس بلک یا پوتوس جدید: این نوع پوتوس از محبوبیت بیشتری برخوردار است زیرا در برابر نور کم مقاوم است. پوتوس بلک با نورهای مصنوعی حتی زیر لامپ فلرورسنت رشد می کند. از این رو بهترین گیاه برای نگهداری در آپارتمان ها است.

• پوتوس نئون یا پوتوس آهک: این گیاه با برگ های سبز نئونی خود معروف است و زیبایی منحصر به فردی دارد. به راحتی در محیط های کم نور رشد می کند.

• پتوس ابلق یا پتوس طلایی: روی برگ های سبز رنگ پوتوس ابلق رگه های زرد رنگی وجود دارد. این نوع پوتوس را در اکثر خانه ها نگهداری و پرورش می دهند زیرا برای رشد به نور نه خیلی زیاد و نه خیلی کم نیاز دارد. توجه کنید نور خیلی کم باعث می شود به تدریج رگه های طلایی این گیاه زیبا از بین بروند و زمانی که این رگه ها از بین بروند گیاه پوتوس ابلق یا طلایی به پوتوس جید یا بلک تبدیل می شود. پس در میزان نور این گیاه حساس باشید.

• پوتوس نقره ای یا پوتوس ساتن نقره ای: پوتوس ساتن نقره ای برگ های ضخیم به رنگ خاکستری و سبز دارد به همین دلیل به نام پوتوس نقره ای معروف شده است. این گیاه نسبت به سایر پوتوس ها از مقاومت بیشتری برخوردار است و به نور و آبیاری کمی نیاز دارد.

• پوتوس سفید یا پوتوس شاد: پوتوس شاد به نور زیادی برای رشد نیاز دارد از این رو اگر خانه و اتاق نور گیر خوبی دارید می توانید این گونه جالب و زیبا را نگهداری کنید. برگ های این گیاه سبز است و روی آن لکه های سفیدی وجود دارد که باعث زیبایی این گیاه شده است. این نوع پوتوس قادر به سازگاری با گستره وسیعی از شرایط خارج از زیستگاه طبیعی مناطق گرمسیری خود است.

پوتوس

پوتوس

شرایط نگهداری گیاه پوتوس

گیاه پوتوس گیاهی مقاوم است و مراقبت ساده ای دارد؛ اما برای نگهداری این گیاه بهتر با شرایط مناسب برای مراقبت از این گیاه را بدانید که در زیر به چند مورد اشاره می کنیم.

نور مورد نیاز گیاه پوتوس

همانطور که در بالا اشاره کردیم پوتوس انواع مختلفی دارد که هر کدام از آن ها با شرایط نوری متفاوتی رشد می کنند اما در کل همه آن ها در نور کم و حتی سایه جزئی نیز رشد خوبی خواهند داشت. پوتوس مرمری و پوتوس ابلق به نور بیشتری برای رشد نیاز دارند. پوتوس ابلق برای اینکه رنگ سبز و سفید برگ های آن حفظ شود باید نور بیشتری دریافت کند. البته توجه کنید گیاه پوتوس را مستقیم در معرض آفتاب قرار ندهید زیرا باعث سوختگی برگ ها می شود. به دلیل نیاز نوری کم پوتوس ها محبوبیت زیادی پیدا کرده اند زیرا برای ادارات، شرکت ها و خانه های کم نور بسیار مناسب هستند.

دمای مناسب گیاه پوتوس

در آب و هوای معتدل می توانید گیاه پوتوس را در فضای آزاد قرار دهید؛ اما در آپارتمان ها بهترین دما برای رشد این گیاه دمای ۱۵ الی ۲۵ درجه سانتی گراد است. گیاه پوتوس نسبت به سرما بسیار حساس است و به راحتی از بین می رود در زمستان های سرد بهتر است پوتوس را به جای گرم تر منتقل کنید. سرما باعث سیاه شدن برگ های این گیاه زیبا می شود. به طور کلی بهترین دما در زمستان ۱۶ درجه است و درجه حرارت مناسب در تابستان زیر ۲۴ درجه سانتی گراد است.

میزان آب مناسب

بهترین راه برای آبیاری به موقع و جلوگیری از آلودگی های خاک این است که بتوانید گیاه پوتوس را در آب نگهداری کنید. اگر شرایط این کار را ندارید و گیاه پوتوس را در گلدان کاشته اید بهترین زمان برای آبیاری این گیاه زمانی است که روی خاک گلدان خشک شده باشد. این گیاه شرایط کاملا خشک و یا همیشه مرطوب را دوست ندارد. اگر این گیاه به موقع آبیاری نشود، برگ های آن به رنگ قهوه ای در می آید و کم کم خشک می شود. همچنین آبیاری زیاد باعث می شود ریشه اکسیژن مورد نیاز را تامین نکند، در این زمان رشد گیاه متوقف و ریشه گیاه دچار پوسیدگی می شود.

رطوبت مورد نیاز پوتوس

گیاه پوتوس برای رشد بهتر به رطوبت نیاز دارد. شما می توانید یک ظرف آب کنار گلدان پوتوس قرار دهید تا رطوبت آن تامین شود. راه دوم برای تامین رطوبت این گیاه غبار پاشی است. می‌توانید 2 – 3 روز در میان برگ های آن را با اسپری آب غبارپاشی کنید.

کود دهی پوتوس

برای تقویت و رشد بهتر این گیاه می توانید در ابتدای فروردین تا آخر آبان به آن کود بدهید. برای این کار هر ماه از ۳ گرم کود مخصوص پوتوس و یا کود مخصوص گیاهان آپارتمانی استفاده کنید.

خاک مناسب

بهترین خاک برای گیاه پتوس خاکی است که زهکشی مناسب و خاصیت اسیدی کمی داشته باشد. می توانید مخلوطی از کمپوست، پیت ماس، خاکبرگ، ماسه و پرلیت استفاده کنید.

پوتوس

پوتوس

زمان مناسب برای تعویض گلدان پوتوس

این گیاه در گلدان کوچک رشد بهتری دارد پس زمانی گلدان آن را تعویض کنید که ریشه های گیاه از گلدان بیرون زده باشد و یا برگ های پتوس با وجود مناسب بودن شرایط برای رشد بی حال باشند.

هرس کردن

زمانی که ساقه های گیاه پتوس بلند شدند، می توانید آن ها را هرس کنید تا گلدانی پر پشت داشته باشید. وقتی ساقه ها را هرس کردید، ساقه های بریده شده را در آب بگذارید تا ریشه بزنند و سپس آن ها را بکارید.

نگهداری گیاه پوتوس در آب

گیاه پوتوس مانند بسیاری از گیاهان در آب نیز رشد می کند؛ اما کیفیت برگ ها و ریشه های پوتوس در آب همانند پوتوس کاشته شده در خاک نیست. در ادامه با نکات نگهداری این گیاه در آب آشنا می شویم.

• ابتدا قلمه هایی را از گیاه اصلی و از قسمت بند آن جدا کنید، سپس آن را درون آب قرار دهید.

• برای بهتر رشد کردن این گیاه در آب بهتر است هر چند وقت یک بار آب آن را تعویض کنید و ریشه های سیاه و لزج را جدا کرده و گلدان را ضد عفونی کنید.

• از آب بدون املاح استفاده کنید و برای اطمینان خاطر از این گیاه قلمه گیری کنید و در خاک بکارید تا اگر مشکلی برای گیاه در آب اتفاق افتاد، کل گیاه را از دست ندهید.

نحوه تکثیر گیاه پوتوس

برای تکثیر گیاه پوتوس دو روش وجود دارد: 1) روش قلمه زدن ساقه و برگ 2) تقسیم بوته. در ادامه به توضیح هر دو روش می پردازیم.

روش اول تکثیر از طریق قلمه زدن
ابتدا برای قلمه زدن باید شاخه های بلند و مناسب را انتخاب کنید و سپس آن ها را ببرید. برای اینکه قلمه ها زودتر جوانه بزنند لازم است آن ها را به صورت تک برگی برش دهید. برای این کار ابتدا یک برگ را انتخاب کنید و بالا و پایین برگ و ساقه را به صورت مورب برش دهید. قسمتی از ساقه که به برگ وصل است محل رشد ریشه است. بعد از برش مناسب، قلمه ها را در آب قرار دهید. برای ریشه زنی بهتر است کل قسمت برش خورده در آب قرار گیرد.

سپس آن ها را در جای گرم و روشن قرار دهید و آب قلمه ها را هر چند روز یک بار عوض کنید تا آب اکسیژن مورد نیاز قلمه را تامین کند و لزج و چسبنده نشود. زمانی که قلمه ها ریشه زدند و طول ریشه ها به 2 سانتی متر رسید آن ها را از آب خارج کنید. بهتر است ریشه ها زیاد در آب نباشند زیرا بعد به سختی تبدیل به گیاه خاکی می شوند. سپس گلدان کوچکی تهیه کنید و آن را با خاک مناسب و تازه پر کنید، بعد قلمه ها را در آن بکارید و اطراف آن ها را با خاک نرم بپوشانید تا جای آن ها ثابت شود.

وسایل مورد نیاز جهت قلمه زنی:
• قیچی
• آب
• ظرف برای قلمه ها
• گلدان برای کاشت قلمه ها
• خاک مناسب گلدان یا باغچه برای کاشت قلمه‌

روش دوم تکثیر پوتوس با تقسیم بوته
بهتر است زمانی که اقدام به تعویض گلدان پوتوس می کنید از این روش برای تکثیر استفاده کنید. وقتی پوتوس را از گلدان خارج کردید خاک آن را بتکانید و از جای مناسب قسمتی از ریشه را جدا کنید سپس بوته جدید را در گلدان دیگری کشت دهید.

آفات و بیماری های گیاه پوتوس

• گیاه پوتوس کمتر دچار آفت می شود؛ اما ممکن است بعضاً روی آن حشراتی دیده شود که برای از بین بردن آن ها می توانید از حشره کش مخصوص گیاهان آپارتمانی استفاده کنید یا برگ های پوتوس را با پنبه و الکل پاک کنید.

• وقتی پوتوس در هوای سرد قرار گیرد برگ های آن دچار چین و چروک می شوند. برای حل این مشکل گیاه را به جای گرم انتقال دهید.

• اگر برگ های پوتوس خمیده و خشک شده باشد نشانه های تشنگی و دمای بالای محیط است که توصیه می شود برای بهتر شدن گیاه آن را آبیاری کنید و دمای محیط را پایین بیاورید.

• زرد شدن برگ های این گیاه عوامل مختلفی دارد مانند مشکلات قارچی، پوسیدگی ریشه و نقاط باکتریایی برگ ها که در ادامه به توضیح آن ها می پردازیم.

• وقتی رطوبت خاک بالا باشد و زهکشی مناسبی نداشته باشد قارچ ها ایجاد می شوند.

• دلیل دیگر زرد شدن برگ ها پوسیدگی ریشه است که ریشه سفید به رنگ سیاه و نرم تبدیل می شود. این کار ممکن است بر اثر زهکشی نامناسب گیاه ایجاد شود. برای حل این مشکل پوتوس را در جایی با نور کافی قرار‌دهید. همچنین اگر ریشه ها به دلیل وجود قارچ پوسیده شده اند برگ های زرد را کنده و تیغه ها را ضدعفونی کنید.

• مراقب باشید تا بیماری به ریشه ها سرایت نکند، زیرا ممکن است درمان نشود و گیاه از بین برود.

پوتوس

پوتوس

خواص گیاه پوتوس

• گیاه پوتوس خاصیت تصفیه کنندگی دارد و سمومی چون تولوئن، فرمالدئید، بنزن و زایلن از محیط اطراف پاک می کند.

• پتوس باعث افزایش رطوبت محیط می شود و هوای مرطوب بدن را در برابر آنفلوانزا مقاوم می کند.

• این گیاه زیبا با تنوع رنگ و گونه ای که دارد می تواند در زیبایی محیط و دکوراسیون استفاده شود.

• مقاومت بالای این گیاه و نگهداری آسان آن در آپارتمان و محل کار از دیگر خواص آن است. این گیاه از معدود گیاهانی است که در هر شرایطی رشد می کند.

• آلودگی و گرد و غبار محیط را می گیرد و در پاکسازی نقش دارد.

• پتوس باعث رفع و دفع انرژی های منفی از محیط می شود و حتی می توانید از آن در کنار وای‌فای و کامپیوتر استفاده کنید.

• کاهش دهنده استرس است.

• دی اکسید کربن برای سلامتی بسیار مضر است و باعث ایجاد احساس خواب آلودگی در فرد می شود. این گیاه با عمل فتوسنتز سطح دی اکسید کربن موجود در هوا را کاهش می دهد.

• با همه خواصی که پوتوس دارد این گیاه در لیست گیاهان سمی برای کودکان و حیوانات خانگی قرار می گیرد. باید پوتوس را دور از دسترس کودکان و حیوانات خانگی خود قرار دهید زیرا در صورت جویده شدن برگ های این گیاه ممکن است سبب بروز بیماری در آن‌ها شود.

جمع بندی

گیاه پوتوس مقاوم است و مراقبت ساده ای دارد ولی به طور خلاصه باید گفت که این گیاه به نور نسبتاً خوب برای داشتن رشد عالی، آبیاری متوسط، خاک با زهکشی بالا و… نیاز دارد. همچنین در این مقاله با شرایط کاشت، نحوه تکثیر و خواص این گیاه زیبا آشنا شدیم.